STEM Eğitimcileri Derneği ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi yürütücülüğünde hazırlanan, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün paydaş kurum olarak yer aldığı, ABD Büyükelçiliği tarafından desteklenerek hayata geçen “STREAM It Up!” Projesi Lansman Toplantısı, Holiday Inn Ekspres Otelinde, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in teşrifleriyle gerçekleşti.
Lansman Toplantısına, Vali Yaşar Karadeniz’in yanı sıra İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Roger F. Cohen, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Stream İt-Up Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Mehmet Nuri Öğüt ve ilgililer katıldı.
Projenin sunumunu gerçekleştiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğr. Gör. ve proje yürütücüsü Mehmet Nuri Öğüt, hızla küreselleşen dünyamızda bilimsel gelişmelerin içinde olan çok kültürlülük ve çok dillilik kavramlarına uyum sağlayabilen ve bu süreci başarıyla yönetebilen nesli hayal ederek bu projeyi geliştirdiklerini ifade ederek,
“Proje kapsamında, 81 ilimizden birer bilim elçisi seçeceğiz. Şu an başvurular devam ediyor. Birinci aşamada seçtiğimiz öğrencilerimize yabancı dil eğitimi vereceğiz. Online bir haftalık yabancı dil eğitimimiz olacak. Yabancı dil eğitimi STEAM ve yapay zekâ terminolojisi üzerine gerçekleştirilecek. İkinci aşamamızda teorik STEAM ve yapay zekâ eğitimimiz olacak. Bu da yaklaşık bir hafta sürecek. Üçüncü aşamamız yerli ve yabancı STEAM ve yapay zekâ üzerine çalışan bilim insanlarımızla öğrencilerimizi buluşturmak olacak. Bu da online olarak gerçekleştirilecek. Dördüncü aşamamızda 81 ilden gelen öğrencilerimizi 2 haftalık bir süreçte ilimizde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi öncülüğünde ağırlayacağız. Bu süreç uygulamalı olarak STEAM ve yapay zekâ eğitimini kapsayacak. Beşinci aşama ise düzenleyeceğimiz Bilim Senliği olacak. Son aşamamızda online bir kongre düzenlenecek.” açıklamalarında bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Roger F. Cohen ise, “ABD Büyükelçiliği kamu diplomasi bölümünde görevli arkadaşlarım ve ben, STREAM It Up projesi ile gurur duyuyoruz. Bilim, teknoloji, sanat, matematik ve İngilizce eğitimini desteklemek ABD Büyükelçiliği’nin en büyük önceliği. Bu proje ülke çapında öğrencilerin birbirlerini karşılıklı anlamasını sağladığı gibi iki büyük ülke olan ABD ve Türkiye’nin de birbirlerini karşılıklı anlamasını sağlıyor” ifadelerine yer verdi.
Teknolojiye ayak uydurulması ve bu tip çalışmaların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül “Çok şeyler yapıyoruz ama daha yapacak çok islerimiz var. Hayatin akışı içinde her an kendimizi yenilememiz ve yeni güzelliklere fırsat aramamız gerektiğini ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, “Şu an lansmanını yaptığımız bu proje, çocuklarımızın bilim, teknoloji ve yapay zekâ alanındaki gelişimleriyle beraber akademik dil olan ve uluslararası platformda iletişim dili olarak nitelendirdiğimiz İngilizce ile takviye olacak. 81 ilimizin kültürleri arasındaki farklılıklarını zenginliğe dönüştürerek bunu bir avantaj haline getirip ortak bir gaye, ortak bir amaç ve bir hedef doğrultusunda bir araya gelebilmek ve beraber bir şeyler yapabilmek projemizin en güzel çıktısı olacak.” ifadelerini kaydederek;
“Bildiğimizi aktarabilmek, insanlara ve onların yüreklerinde bir dokunuş oluşturabilmek, farkındalık yaratabilmek insanlığa yapılan en güzel hizmettir. Halka yapılan hizmet Hakka yapılan hizmettir ve bu noktada çocuklarımızın bunları hak ettiğine inanıyorum.” dedi.
Lansman Toplantısında konuşan Vali Yaşar Karadeniz, dünyanın sürekli geliştiğini, bizim de devamlı gelişmemiz gerektiğini ifade ederek “Dünya yerinde durmuyor. Devamlı gelişiyor. Dolayısıyla bizim de yerimizde durmamamız, sürekli gelişmemiz gerekiyor.” İfadelerinde bulunarak “Gelişmenin lokomotifi ekonomi ve sanayi. Üretim ilişkileri de zaman içinde değişiyor, üretim şekli değişiyor. Bizler de yeni nesli buna göre yetiştirmek zorundayız ki bu yarışta biz de yer alabilelim. Yeni şeyler üretmek zorundayız. Bunun içinde artık hayaller öncelikle önde olmak zorunda. Ben inanıyorum ki bu ekiple bu proje mutlaka başarıya ulaşacaktır. Tıpkı son günlerde yapılan başka güzel örneklerde olduğu gibi bu proje de ülkemizin bundan sonra yeni nesillerimizin yetiştirilmesinde önemli bir mihenk taşı oluşturacaktır ve üniversitemiz ve kadrosu da bu projenin onurunu, gururunu daima yaşayacaktır.” ifadelerini kaydetti.
Lansman, toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.